Silan Silan Supreme

FAQ

Welke voordelen biedt Silan?

Het beschermt wasgoed en maakt het zacht

Als katoen, natuurlijke en synthetische stoffen regelmatig worden gewassen, kunnen ze hun oorspronkelijke zachtheid en kleur verliezen: de stoffen verbleken. De wasverzachters van Silan vormen een beschermend laagje om elke afzonderlijke vezel en maken deze zacht en flexibel. Hierdoor blijven stoffen en kleuren langer mooi: kleding die wordt gewassen met Silan gaat langer mee en kleuren blijven frisser - daarnaast zorgt Silan ervoor dat het wasgoed bijzonder aangenaam aanvoelt.

Het voorkomt statische elektriciteit

Synthetische stoffen worden vaak statisch in de droger. De statisch geladen stof trekt dan vuil aan als een magneet. De wasverzachters van Silan voorkomen statische elektriciteit tijdens het drogen en zorgen er zo voor dat je wasgoed minder snel opnieuw vuil wordt. Synthetische stoffen blijven dus langer schoon.

Makkelijker strijken

Strijken gaat veel makkelijker omdat de vezels al glad zijn gemaakt door de wasverzachter. Daardoor kreukt de was minder en zijn vouwen minder diep. Veel stoffen hoeven zelfs niet meer te worden gestreken.

Sneller droog

Ook droogt de was sneller: door het gebruik van Silan wasverzachter geeft het wasgoed meer water af tijdens het centrifugeren. De was bevat minder water en droogt dus sneller.

Welke bestanddelen bevat een wasverzachter?

Een wasverzachter bestaat uit biologisch afbreekbare kationische surfactanten (zogenaamde esterquats) die de was zacht maken, parfums die voor een aangename geur zorgen en kleurstoffen. Aan de varianten met een fruitige geur zijn voor de veiligheid bittere stoffen toegevoegd om te voorkomen dat kinderen ervan drinken.

Klopt het dat kleding dankzij wasverzachter langzamer droogt?

Nee, integendeel zelfs: bij gebruik van Silan geeft de was meer water af tijdens het centrifugeren. Daardoor bevatten de stoffen na het wassen minder water en drogen ze sneller. Als de aanbevolen dosering Silan wordt gebruikt, kan de droogtijd van wasgoed in de droger tot wel tien minuten worden verkort.

Wat gebeurt er als ik te veel/te weinig Silan gebruik?

Bij een te lage dosering komen de positieve effecten van Silan niet optimaal tot hun recht. Bij een te hoge dosis kunnen stoffen - met name handdoeken - aan absorptievermogen verliezen. Daarom adviseren we bij elke was de aanbevolen dosering te gebruiken.

Kan ik wasverzachter gebruiken voor alle stoffen - zelfs voor ademende stoffen als Gore-Tex?

Voor ademende membraanstoffen (zoals Gore-Tex, Sympatex) en functionele stoffen van microvezel kun je beter geen wasverzachter gebruiken. De wasverzachter kan de werking van het membraan verminderen. Mocht je per ongeluk toch een membraanstof wassen met wasverzachter, dan is dat geen probleem: na de volgende wasbeurt zonder wasverzachter is de werking weer hersteld.

Zijn er stoffen die beter niet met wasverzachter kunnen worden gewassen?

Voor ademende membraanstoffen (zoals Gore-Tex, Sympatex) en functionele stoffen van microvezel kun je beter geen wasverzachter gebruiken. De wasverzachter kan de werking van het membraan verminderen.

Hoe gebruik ik Silan Dryer Freshness?

Silan Dryer Freshness gaat in het bakje voor vloeibare wasverzachter van de wasmachine, net als gewone wasverzachter. Na het wassen is je wasgoed zacht en ruikt het heerlijk fris, of je het nu in de droger doet of niet.
Let op, niet in de droger gebruiken!

Zijn wasverzachters schadelijk voor het milieu?

Tot in de vroege jaren '90 werd de kationische surfactant distearyldimenthylammonium (DSDMAC) als basis gebruikt voor de productie van wasverzachter. DSDMAC was moeilijk biologisch afbreekbaar, dus ging men op zoek naar geschikte vervangers. Daarbij kwamen ze uit op esterquats (EQ). De surfactanten in Silan wasverzachter zijn nu dus al vele jaren snel, makkelijk en vooral ook volledig biologisch afbreekbaar.

Is het niet beter voor het milieu om geen Silan te gebruiken?

Bij gebruik van Silan wasverzachter geeft het wasgoed meer water af tijdens het centrifugeren. Daardoor bevatten de stoffen na het wassen minder water. Het gevolg is dat het wasgoed aanzienlijk minder lang in de droger hoeft, waardoor energie kan worden bespaard.
Ook strijken gaat makkelijker na het gebruik van Silan, omdat de zachte was soepeler is na het drogen. Het strijken duurt dus aanzienlijk korter, wat ook weer energie bespaart.
Zo helpt het gebruik van Silan om energie te besparen. Omdat de bestanddelen van Silan biologisch afbreekbaar zijn (zie de vraag: Zijn wasverzachters schadelijk voor het milieu?), is de kritiek op de milieuvriendelijkheid uit de vroege jaren '90 niet meer van toepassing.

Kan ik wasverzachter gebruiken als ik een heel gevoelige huid heb?

Recente onderzoeken bewijzen dat Silan wasverzachter veilig kan worden gebruikt door mensen met een gevoelige huid. De actieve bestanddelen van Silan wasverzachter maken het vezeloppervlak van stoffen gladder en zachter. Dit is een groot voordeel bij een gevoelige huid, aangezien zachte stoffen de huid aanzienlijk minder irriteren. In veel gevallen kan de conditie van de huid verbeteren door het gebruik van wasverzachter.
Bij een gevoelige huid raden we aan om Silan Sensitive te gebruiken, aangezien deze variant wordt gekenmerkt door zijn huidvriendelijke eigenschappen.

Wat zijn de voordelen van een variant voor de gevoelige huid?

Wasverzachter maakt stoffen in het algemeen gladder en zachter. Dat is al een duidelijk voordeel bij een gevoelige huid. Als je je huid nog beter wilt beschermen, raden we je aan om Silan Sensitive te gebruiken. Deze variant bevat bestanddelen die mild zijn voor de huid en kan zelfs worden gebruikt bij een zeer gevoelige huid of voor de tere babyhuid. Dermatologische onderzoeken onder mensen met een gevoelige huid of allergieën en kleine kinderen hebben dit gecontroleerd en bevestigd.

Kan ik ook wasverzachter gebruiken voor de was van mijn kinderen?

Wasverzachter maakt stoffen in het algemeen gladder en zachter. Dit is een groot voordeel bij een gevoelige huid, aangezien zachte stoffen de huid aanzienlijk minder irriteren.
Voor de zeer gevoelige kinderhuid raden we aan om Silan Sensitive te gebruiken. Deze variant wordt gekenmerkt door zijn huidvriendelijke bestanddelen.