Silan Silan Supreme

Dingen die je niet wist over wasverzachters

Wat is een wasverzachter? Daar weet je waarschijnlijk het antwoord wel op. Maar hoe werkt een wasverzachter eigenlijk? Als je eenmaal snapt hoe deze geurige, verzachtende wastoevoeging werkt, ontdek je een wereld van alternatieve toepassingen. Lees meteen onze basishandleiding en ontdek dingen die je niet wist over wasverzachters...

Wat is een wasverzachter?

Laten we beginnen bij de basics. Wasverzachters maken stof zachter, dat spreekt voor zich; de naam zegt het natuurlijk al. Glad en zacht textiel is echter zeker niet het enige voordeel van het product voor je wasbeurten. Een wasverzachter beschermt ook de vezels, vermindert statische hechting en geeft vers gewassen textiel een langdurige geur. Kleding die met een wasverzachter is gewassen, is ook veel gemakkelijker te strijken en droogt sneller... en dan hebben we het alleen nog maar over de voordelen van wasverzachters voor het beoogde doel! Vóór het bestaan van de wasverzachter gebruikten mensen gedestilleerde witte azijn om de zuurgraad van de was in evenwicht te brengen. Dat maakte het wasgoed zachter. Gelukkig hoeven we vandaag de dag de bijtende geur van azijn in onze wasruimte niet meer te verdragen. In plaats daarvan profiteren we van jarenlang onderzoek en ontwikkeling en die hebben geresulteerd in een uiterst effectief multifunctioneel product.

Hoe werkt een wasverzachter?

In een speciaal compartiment van je wasmachine wordt een vloeistof gegoten, de meest voorkomende vorm van wasverzachter. De vloeistof wordt vervolgens automatisch verdeeld tijdens de spoelcyclus. Dit is de fase nadat het wasgoed is gereinigd en voordat het wordt gecentrifugeerd en gedroogd. De verzorgende deeltjes zorgen dat stoffen zachter aanvoelen en minder gevoelig zijn voor statische ladingen. Hoe? Positief geladen ionen, zogenaamde kationogene oppervlakte-actieve stoffen, worden aangetrokken door de negatief geladen ionen op het weefseloppervlak. Door het neutraliseren van de waslading wordt voorkomen dat stoffen stijf worden door elektrostatische verbindingen tussen de vezels. Ze lossen ook bekende problemen op zoals plakken, knetteren en elektrische schokjes als gevolg van statische elektriciteit. Het proces geeft stoffen ook een waterafstotende kwaliteit.

Alternatieve toepassingen van wasverzachters

Bepaalde kwaliteiten van wasverzachter zorgen dat het ook voor andere doeleinden kan worden toegepast. Soms gaat het om de antistatische eigenschappen, in andere gevallen om het verzachtende effect of eenvoudigweg om de aangename geur. Raak geïnspireerd door deze top alternatieve toepassingen van wasverzachter.

1. Verfkwasten reinigen met wasverzachter

Verfkwast en verfblik op een roze geverfde achtergrond

Vind je het ook zo vervelend dat een prima verfkwast na het reinigen onbruikbaar wordt? Maak stijve haren weer buigzaam door ze te weken in water met een druppel wasverzachter.

2. Statische elektriciteit overal en altijd elimineren met wasverzachter

Hetzelfde antistatische effect dat voorkomt dat je kleding blijft plakken en knetteren, beschermt je ook tegen tapijtschokjes. Spuit je tapijt simpelweg heel licht in met een oplossing van een dopje Vernel-wasverzachter in een liter water. Gebruik niet te veel en zorg dat het tapijt volledig droog is voordat iemand er overheen loopt. Bonus: je tapijt zal wekenlang heerlijk reuken.

3. Vettige ovenschalen weken in wasverzachter

Afwasmiddel dat op een spons wordt uitgeknepen

Je hebt nog steeds afwasmiddel of een vaatwasser nodig om etensresten te verwijderen, maar je kunt het jezelf een stuk gemakkelijker maken door een vuile ovenschaal, bij voorkeur 's nachts, in water onder te dompelen met een scheutje wasverzachter.

4. Stof, dierenharen en veel meer afstoten met een wasverzachter

Herinner je de antistatische eigenschappen van wasverzachters nog? Die zorgen niet alleen dat kleding niet aan je huid kleeft, maar ook dat andere dingen niet aan je kleding blijven plakken, zoals haar, stof of pluisjes. Hetzelfde principe is van toepassing op andere oppervlakken die met een wasverzachter zijn behandeld. Gebruik dezelfde oplossing die je voor je tapijt gebruikt (zie hierboven) om houten, metalen of glazen oppervlakken af te vegen en om de stoffen meubelen te behandelen waarop je hond of kat zo graag zit (en haar achterlaat).

5. Ramen, douchedeuren en roestvrij staal reinigen met wasverzachter

Een raam dat wordt gereinigd op een blauwe achtergrond

Met een wasverzachter (dezelfde oplossing in een spuitfles als hierboven) kun je ook hardwatervlekken en vingerafdrukken verwijderen en in het algemeen ramen, plexiglazen of stalen oppervlakken reinigen. Bonus: je ramen en spiegels zijn na afloop stofafstotend.

6. Zelf een luchtverfrisser maken met wasverzachter

Als je eenmaal je favoriete wasverzachter hebt gevonden, volgt zijn geur je overal. Hij zit in je net gewassen lakens, je schone kleren en je favoriete loungetrui, waardoor alles heerlijk ruikt en je je fris voelt. Waarom zou je niet je hele huis zo heerlijk laten ruiken? Schenk een dopje Silan-wasverzachter in een mooie glazen fles en steek er een paar geursticks in. Improviseer met bamboe- , wegwerp- of zelfs ijsstokjes.

Wat hebben buigzame verfkwasten, dierenhaarvrije tapijten en brandschone ovenschalen met elkaar gemeen? Je krijgt ze allemaal met behulp van wasverzachter! Lees verder...